Bacaktaki toplardamar tansiyon yüksekliği hastalığında başka deyişle varis hastalığında önce doppler ultrason tetkikiyle bacaklardaki toplardamarların basınçları ölçülür. Tedavi şekline karar verirken bacaktaki basıncın derecesi,,damar genişliği, cildin yapısı ile hastanın diğer sistemik hastalıkları da göz önünde bulundurulur.
Aslında bir ağaca benzeyen varis hastalığının tedavisinde dal tedavileri farklı,gövde tedavileri farklı , kök tedavileri ise farklı şekilde uygulanmaktadır.
Günümüzde güncel olarak laser, ligth laser , endovenöz laser ve radyofrekansı, endovenöz radyo frekansı teknikleri dışında skleroterapi en sık uygulanan tedavi olarak dikkat çekmektedir.
-Skleroterapi :
Sklerotarapide “sklerozan “ denen madde , genişleyerek işlevini kaybetmiş damarın içine verilerek hastaya zararı olan varisli damarlar yok edilir.
Skleroterapi ultrason doppler yardımıyla varisin dal,gövde veya köklerine verilerek tedavi şekilleri değiştirildi. Bu şekilde varis hastalığının 1. 2. veya 3. tipi ameliyata gerek duymadan , hastanede yatmadan poliklinik şartlarında ve muayenehanelerde uygulanmaktadır.
Mikro skleroterapi :
Skleroterapi daha sonra farklı ajanlar olarak hastaların ciltlerinin tanımlarına göre özellikle hanımların hormonal durumlarına göre modifiye olarak değiştirildi. Ve halen değişik ülkelerde ,değişik kliniklerde muhtelif şekillerde kullanılmaktadır.
Modifiye olan skleroteapide ayrıca mikro skleroterapi yöntemleri gündeme geldi. Çok ince iğneler kullanılarak cilt içinde 1mm veya ondan daha küçük damarlar yok edilmektedir. Bacaklarda hatta göğüs üstünde veya plastik cerrahide meme protezleri konduktan sonra görülen mor ,kahverengi veya kırmzı örümcek ağı şeklinde olan ince kılcal damarlara uygulandı ve halen uygulanmaktadır.
Foam (köpük) Tekniği :
Foam tedavisi ince kılcal ve mavi-mor damarların haricinde yüzeyde bulunan geniş ve hatta bazen makarna şeklindeki varislerin ameliyata gerek duymadan uygulanan bir tedavi şeklidir.
Bu tedavide , 1/ milyon büyüklüğünde köpük kabarcıkları şeklindeki sklerozan madde ile yüzeydeki ince kılcal damarlar , mavi- mor renkli , 2- 3 mmlik damarların içi köpük materyaliyle doldurularak işlev dışı bırakılır.
Köpük tedavisi ultrason doppler tekniği yardımıyla daha büyük yani ince kılcal ve mavi-mor damarların haricinde yüzeydeki daha geniş ve hatta bazen makarna şeklinde olan damarların içine verilek yapılır. Ameliyatsız , zahmetsiz tedavi yöntemi bir çok klinikte hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Clarivein Tedavisi :
Son 1 yıldır foam tekniğine çok benzeyen “clarivein” yöntemi de tedavi seçenekleri arasında yerini almıştır.Doppler ultrason tetkikinden sonra ince bir katater yardımıyla yüzeydeki damar içine girilir. Hazırlanmış olan köpük skleroterapi veya köpüklü sklerozan madde genişlemiş damar içine verilerek yüzeydeki damarları azaltılır veya tamamıyle yok edilir..
VARİS TEDAVİSİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Varis hastalığının tedavisinde uygulanan başlıca yöntemler şu şekilde sıralanabilir :
1. Medikal ilaç tedavisi
2. Kompresyon tedavisi
3. Ligth laser terapi
4. Skleroterpi
5. Köpük tedavisi
6. Ultrason doppler altında skleroterpi uygulamaları
7. Ultrason doppler altında köpük (foam terapoi)
8. Endovenöz laser terapisi
9. Radyo frekansı endovenöz tedavisi
10. Distroiyd (ince cerrahi)
11. Flebektomi
12. Kök ligasyonları
13. Cerrahil tedaviler.
Kliniğimiz bünyesinde tüm bu metodlar uyguanırken dikkate alınan hususlar da şu şekilde sıralanabilir :
Sonra bacaktaki toplardamarların başınçları ölçülerek ,toplar damar tiplerine göre tedaviye karar verilir.
Genellikle hastalarda tek tip varis çok az görülmekte dolayısıyla tek tip tedavi yerine çoklu tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Örneğin : Tip1,tip2 de skleroterapi veya laser,
tip 1 tip 4 hastalarda ise köpük tedavisi veya endovenöz laser terapi si uygulanmaktadır.
Diğer tedavi seçeneklerimiz hastanın şikayetleri sosyal durumu cilt tanımı hormonal durumları venöz basıncının derecesi tedavi tercilerimizde önemlidir.
Op. Dr. Cafer ABBASOĞLU
cafer@varistedavileri.com